#5 tips voor een vliegende start van het examenjaar!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

#5 tips voor een vliegende start van het examenjaar!

 

“Een goed begin is het halve werk” wordt vaak gezegd. Het komt wel eens voor dat leerlingen er tegenop zien of het spannend vinden om na de zomervakantie weer te beginnen met het nieuwe schooljaar en al helemaal het spannende examenjaar. Ook uw kind kan hier moeite mee hebben. Wilt u ook een vliegende start van het examenjaar voor uw kind? Lees dan nu onze #5 tips om uw kind goed voorbereid aan het examenjaar te laten beginnen!

 

1. Begin met op tijd naar bed gaan

In de zomervakantie kan het voorkomen dat uw kind wat later naar bed gaat dan tijdens een normale schoolweek. Ze hoeven niet vroeg op de volgende dag en het is vaak nog tot laat licht in de zomer, het hoort er een beetje bij! Toch kan het fijn zijn om de laatste week van de zomervakantie alvast te wennen aan het reguliere ritme. Zo kan u bijvoorbeeld de vakantie bedtijd in de laatste week van de vakantie elke dag met een kwartiertje vervroegen tot uw kind weer op een ‘normale’ tijd naar bed gaat. Ook kan uw kind elke dag net wat eerder opstaan de volgende ochtend. Op deze manier kan uw kind alvast wennen aan het schoolritme.

 

2. Maak een weekplanner voor de start van het examenjaar

Met de start van het examenjaar zullen er veel belangrijke data op de planning staan. Denk aan de schoolexamens, maar ook de centrale examens. Ook zullen weer andere activiteiten beginnen, zoals de sporttrainingen of muziekles. Het is daarom fijn om samen met uw kind een weekplanner te maken voor de start van het nieuwe schooljaar. Op welke dag is de voetbaltraining, wanneer moet uw kind naar de BSO of naar gym? Dit is fijn voor het overzicht en vermindert stress en angst. Wanneer de weekplanner klaar is kan je deze op een zichtbare plek in het huis ophangen. 

 

weekplanner voor start van het examenjaar
Weekplanner van Brute Strenght

 

3. Haal nieuwe schoolspullen

Een nieuwe agenda, nieuwe schriften, pennen of misschien nog een rekenmachine of etui? Bij een nieuw schooljaar horen ook nieuwe schoolspullen. Uw kind krijgt natuurlijk nieuwe schoolboeken, deze moeten ook gekaft worden. En passen de gymkleren nog wel? Ga samen met uw kind op stap om wat nieuwe spullen te kopen. Dit is niet alleen functioneel, maar ook leuk en kan bij uw kind zorgen voor een positief gevoel!

 

schoolspullen voor de start van het examenjaar

4. Help uw kind bij het plannen van het maak- en leerwerk

Wanneer het examenjaar van start is gegaan is het belangrijk dat uw kind meteen begint met het plannen van het maak- en leerwerk. Plannen klinkt makkelijk, maar in de praktijk hebben veel kinderen hier toch veel moeite mee. Ga daarom in de eerste weken samen met uw kind door de agenda heen en kijk met het plannen zeker twee weken vooruit. Maar hoe maak je een goede planning? 

 

  • Het begint bij een gestructureerd overzicht van het maak- en leerwerk en de beschikbare tijd. Let dus ook op de extra activiteiten in een week, zoals de voetbaltraining. Hier kunt u dus ook de eerder besproken weekkalender goed bij gebruiken. 
  • De planning moet duidelijk en concreet zijn. Laat uw kind bijvoorbeeld niet “leren voor geschiedenis” opschrijven, maar “leer hoofdstuk 2, paragraaf 5.2 en 6.” 
  • Probeer samen met uw kind zo goed mogelijk in te schatten hoe lang hij/zij ergens mee bezig is. Denk ook goed na over de volgorde waarin de verschillende taken uitgevoerd worden. Dit kan uiteindelijk veel tijd schelen.
  • Plan de agenda niet helemaal vol, maar bewaar ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen. Daarnaast is het fijn voor uw kind om het schooljaar rustig te beginnen en niet meteen volgepland te zitten, vrije tijd is ook belangrijk!

 

5. Start met bijles of huiswerkbegeleiding

Blijft het plannen lastig, of blijven er bepaalde vakken moeilijker? Dan kan individuele examentraining helpen! Bijna tweederde van de scholieren in Nederland krijgt een vorm van bijles, maar toch zijn er veel leerlingen die zich hiervoor schamen of ervoor kiezen dit niet te nemen. Dat is zonde, want bijles of examentraining kan juist heel nuttig en leuk zijn! Met individuele examentraining krijgt uw kind weer de juiste structuur en vertrouwen in de examens. Daarnaast helpt een vaste begeleider bij het maken van een goede planning en geeft hij/zij goede leertips om het best voorbereid te zijn op de eindexamens. 

Vrijblijvend aanmelden voor examentraining bij online-examentraining.com

Wilt u graag een vliegende start van het examenjaar voor uw kind? Meld u dan nu aan voor de examentraining online of aan huis en dan gaan wij vandaag nog op zoek naar een geschikte coach voor uw kind. Onze examentraining wordt gegeven door onze ervaren examencoaches, bij u thuis of online. Met hun vakinhoudelijke kennis, motiverende aanpak en ervaring helpen onze coaches uw kind goed voor te bereiden en om vol zelfvertrouwen de eindexamens in te gaan. 

Voor meer informatie kunt u bellen naar 06 40 21 34 09 of mailen naar info@online-examentraining.com

 

Start van het examenjaar bij online-examentraining

Onze laatste blogs

vmbo Aardrijkskunde

vmbo Aardrijkskunde

Aardrijkskunde op het vmbo Aardrijkskunde is een vak dat een bijzondere lijn bewandelt. We rekenen het niet volledig tot de exacte vakken

Trustpilot cijfer

Geïnteresseerd in onze diensten?

We helpen uw kind graag bij het vinden van de beste examencoach. Gegarandeerd een goed eindcijfer en geen stress meer voor de examens.

En o ja, u zit natuurlijk nergens aan vast.